Strengere regels voor het lenen van geld

Als je een auto wilt kopen of je huis wilt verbouwen en je banksaldo maakt dit niet meteen mogelijk, dan kun je besluiten om geld te gaan lenen. Vaak wordt gebruik gemaakt van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Ondertussen is duidelijk dat de regels voor het lenen van geld opnieuw strenger worden gemaakt. Met de strengere regels wil de AFM voorkomen dat sprake is van overkreditering en dat mensen uiteindelijk in grote problemen komen.

Duidelijkheid met een persoonlijke lening

Wie vooral duidelijkheid wil die kiest voor een persoonlijke lening. Je weet dan precies waar je aan toe bent en je betaalt elke maand hetzelfde bedrag. Je weet dus ook precies wanneer de lening afgelost is. Je kunt echter ook kiezen voor een doorlopend krediet. Je hebt dan altijd toegang tot extra geld tot de afgesproken kredietlimiet. Je betaalt alleen rente over het geld dat je gebruikt en kunt eerder afgelost geld opnieuw opnemen als je extra geld nodig hebt. De maandelijkse kosten kunnen bij een doorlopend krediet fluctueren.

Rekening gehouden met uitgaven voor den eigen woning

Uiteraard krijgt je niet zomaar een lening en wordt eerst je kredietwaardigheid gecheckt. Hoeveel geld je kunt lenen wordt nu nog bepaald door met name de woonlasten die je hebt en de alimentatiekosten die je eventueel elke maand moet voldoen. Deze manier om het leenbedrag te bepalen wordt uitgebreid. Binnenkort worden ook de kosten voor de auto en kinderopvang bepalend voor de hoogte van het leenbedrag. Ook wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de uitgaven voor een eigen woning zoals bijvoorbeeld de OZB, waterschapslasten en de opstalverzekering.

Lenen wordt wel iets goedkoper

Bij het vaststellen van de leennorm wordt in de toekomst ook gerekend met een hogere opslag. Verstrekkers van krediet moeten een extra opslag aanhouden van 200 euro, bovenop het normbedrag. Dit bedrag moet je als aanvrager van een lening dus extra overhouden. Wél wordt geld lenen iets goedkoper. Er zijn overigens nog meer manieren om geld te lenen. Zo kan het aanvragen en gebruiken van een creditcard ook vaker ingezet als een soort van leenvorm en kun je ook roodstand op je betaalrekening als zodanig beschouwen.