Doorlopend krediet

 

Als je geld wilt lenen, dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening en voor een doorlopend krediet. Wie steeds duidelijkheid wil, is de persoonlijke lening een aanrader. Je hebt dan steeds helder wat je per maand betaalt en wanneer de lening afgelost is. Dat is met een doorlopend krediet wel anders. Dan kies je voor flexibiliteit en leen je met een variabele rente.

Je neemt afgesproken bedragen weer op

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je een kredietlimiet afspreekt en waar je naar behoefte geld kunt opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en betaalt behalve ook aflossing per maand. Dat rentepercentage is vaak 1, 1,5 of 2 procent van de afgesproken kredietlimiet. Kenmerk van een doorlopend krediet is dat je de afgesloten bedragen weer op kunt nemen, steeds tot aan de vastgestelde kredietlimiet. Omdat je dus steeds de afgeloste bedragen weer op kunt nemen, heeft deze leenvorm geen einddatum.

De voordelen van een doorlopend krediet

Het afsluiten van een doorlopend krediet biedt je als consument een aantal voordelen. Zo hoef je niet ineens het gehele bedrag op te nemen en betaal je dus alleen maar rente over het bedrag dat je opgenomen hebt. Bovendien houd je flexibiliteit doordat je het afgeloste bedrag weer op kunt nemen. Bovendien mag je de lening in z’n geheel of gedeeltelijk en zonder extra kosten te hoeven betalen aflossen.

Langere looptijd

Uiteraard kleven er ook nadelen aan de keuze voor het afsluiten van een doorlopend krediet. Een daarvan is dat het krediet vaak niet helemaal afgelost wordt en het standaard langer duurt dan bij een persoonlijke lening. De variabele rente kan ook een nadeel zijn, zeker als de rente gaat stijgen. Voorts is de betaalde rente niet langer aftrekbaar als je de lening gebruikt voor de verbouwing van een woning of voor woningverbetering. Dat was wel altijd het geval. Bovendien weet je nooit wanneer de lening precies afgelost is.

Maximale flexibiliteit

 

Mensen die alles duidelijk willen en precies willen weten hoeveel geld ze per maand betalen en zicht willen hebben op een einddatum, die kiezen een persoonlijke lening. Wil je maximale flexibiliteit, dan kun je beter met een doorlopend krediet uit de voeten.