Van het WOZ-krediet tot rood staan bij de bank

Behalve het doorlopend krediet en de persoonlijke lening kun je op veel meer manieren geld lenen. Wat dacht je van het WOZ-krediet, een autolening of huurkoop? En in feite is ook rood staan op de betaalrekening en het gebruik van een creditcard een manier van geld lenen.

De auto fungeert als onderpand

Wellicht bekender is de autolening. Dit is een persoonlijke lening die gebruikt wordt om een auto te kopen. Daarbij is de auto het onderpand voor de lening. Omdat sprake is van een onderpand, is de rente wat lager vergeleken met een persoonlijke lening. Dit is een lening zonder onderpand. Verder heb je nog huurkoop. Het bedrag dat je leent is in dit geval altijd gebonden aan een object, een auto bijvoorbeeld. Bij huurkoop mag jij je pas officieel eigenaar van het object noemen als de laatste betaaltermijn gedaan is. Tot dat moment blijft het object in eigendom van de kredietverstrekker.

Betaal ineens of in termijnen

Maak je gebruik van een creditcard, dan is automatisch meteen sprake van krediet. Bij een dergelijk krediet heb je de keuze: je lost het bedrag ineens af of je betaalt in termijnen. Overigens is dat laatste niet bij alle creditcards mogelijk. Iets om goed op te letten dus als je een creditcard aanschaft. Waar veel mensen niet bij stilstaan is het feit dat er van lenen ook sprake is als jij rood staat op de bank. Afgezet tegen het aantal mensen dat rood staat, is dit verreweg de populairste manier van lenen. En dat is best bijzonder, want de gehanteerde rentes zijn hoog. Op deze manier lenen is dus allesbehalve aantrekkelijk.

PL of een doorlopend krediet?

Meest bekende vormen van lenen zijn en blijven een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening weet je waar je aan toe bent en betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Je weet dus precies wanneer de lening afgelost is. Dat is anders bij een doorlopend krediet. Dan krijg je een kredietlimiet en betaal je rente over het geld dat je daadwerkelijk gebruikt. De rente kan fluctueren en het einde van de lening is onbekend. Dit omdat het afgeloste geld tot de kredietlimiet gewoon weer op kunt nemen.