Horeko België  is een van de bedrijven die druk bezig is met het maken van allergenenlijsten voor horeca ondernemingen. Ook jouw onderneming zal dit nodig hebben, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen?

De allergenenwet: hier speelt Horeko België op in

Het hebben van een allergenenlijst is ongelofelijk belangrijk wanneer je een horeca onderneming hebt. Het is namelijk volgens de allergenenwet die sinds 13 december 2014 geldt namelijk ook verplicht om het duidelijk te maken voor je gasten welke allergenen er te vinden zijn in de gerechten die worden uitgeserveerd. Het kan namelijk zo zijn dat iemand allergisch is voor iets waar nou net sporen van te vinden zijn in jouw receptuur. Dit kan zorgen voor een gevaarlijke situatie, wat niemand natuurlijk wilt. Zorg er dus voor dat je deze allergenen duidelijk beschikbaar hebt en goed bijhoudt welke allergenen je gebruikt en je gerechten mogelijk kunnen bevatten. Je werkt dagelijks namelijk met honderden allergenen en je kunt dit zomaar eens over het hoofd gaan zien. 

Horeko België maakt de allergenenlijst voor je

Wanneer je zelf geen goed inzicht hebt op de allergenen in je gerechten of hier geen tot weinig tijd voor hebt, kun je ervoor kiezen om een extern bureau in te huren die voor jou de allergenen in kaart brengt. Dit is heel simpel. Wat je hiervoor moet doen is de recepturen van je gerechten beschikbaar stellen voor deze externe bureaus zodat zij goed kunnen uitzoeken welke sporen er mogelijk in kunnen zitten. Neem hier contact op met Horeko België, een van deze instanties die hier verstand van heeft. Horeko België zorgt ervoor dat er een allergenenlijst beschikbaar wordt gemaakt speciaal voor jouw horeca onderneming, zodat jij deze kunt presenteren aan je gasten. Makkelijker kan niet!

Wat zijn allergenen precies?

Misschien vraag je je nu af, wat is een allergeen eigenlijk precies? Een allergeen kun je zien als een klein bestanddeel van een voedingsstof of gerecht dat een allergische reactie kan veroorzaken. De Europese wetgeving die gaat over allergenen zegt dat je van 14 allergenen verplicht informatie beschikbaar moet maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gluten, noten en vloeistoffen zoals soja. Het kan namelijk zijn dat een van jouw gasten hier overgevoelig voor is. Maar liefst 2% van de bevolking is namelijk overgevoelig voor een van deze 14 allergenen. Zorg dus dat je een allergenenlijst beschikbaar hebt, zodat je je gasten de best mogelijke service biedt die er is.