Geld lenen met BKR, misschien klinkt het je als nieuw in de oren. Stichting BKR, Bureau Krediet Registratie, is een organisatie dat voor mensen die geld willen lenen in de gaten houdt of dit wel slim is of niet. Leningen worden namelijk soms te vroeg aangevraagd, zonder dat mensen weten of het voor hen wel aflosbaar is. Door geld te lenen met BKR wordt dit probleem getackeld. Als je een lening aanvraagt wordt het BKR geraadpleegd, tenzij je kiest voor geld lenen zonder bkr.

Geld lenen met BKR gaat zo

Wanneer jij een krediet wilt aanvragen, dien je je aan te melden bij stichting BKR. Jouw gegevens worden dan nagetrokken bij het Centraal Krediet Informatiesysteem. Aan de hand van deze informatie doet stichting BKR een uitspraak over of geld lenen voor jou mogelijk is (een lening is als het ware een schuld en dient terug betaald te kunnen worden), of niet. Geld lenen met BKR kan namelijk ook door de stichting zelf afgeraden worden. Dit omdat BKR dan in de gaten heeft dat jij niet in staat bent de schuld af te lossen binnen de gewenste tijd. Dit heet een negatieve notering. Wanneer je een negatieve notering achter je naam krijgt, is het dus niet mogelijk voor jou om op dat moment geld te lenen. Althans, niet via BKR.

BKR werkt met codes

Wanneer je een negatieve notering krijgt, wordt er gewerkt met codes. Als lenen jou wordt afgeraden wil dit niet betekenen dat na 8 jaar een lening afsluiten voor jou nog steeds af te raden valt. BKR neemt een kijkje in jouw financiën. Hieruit kan stichting BKR jou een A-code of een H-code geven. De ‘A’ staat voor Achterstand. Dit houdt in dat jij nog een paar betalingstermijnen achterloopt. De ‘H’ staat voor Herstel. Dit betekent dat jij jouw achterstand aan het inhalen bent en je de achterstand misschien wel in de nabije toekomst aflost. Verandert jouw code van een A-code naar een H-code is dit dus goed nieuws. Stichting BKR laat de ‘A’ nog wel 5 jaar na het overgaan in een ‘H’, staan achter jouw naam.

Welke leningen vallen onder lenen met BKR

Stichting BKR plaatst alle aangevraagde leningen, dan wel kredieten, in een overzicht. Denk hierbij aan wanneer je een auto hebt geleased, of wanneer je een abonnement hebt aangesloten met een mobiele telefoon erbij inbegrepen. Ook houdt stichting BKR in de gaten of je rood kunt staan op je rekening en of je een creditcard hebt. Maar niet alle leningen en betaalachterstanden worden genoteerd, achterstanden in het betalen van je hypotheek en je studieschuld, gaan buiten het BKR om. Ook achterstanden in het betalen naar de belastingdienst, energieleveranciers en zorgverzekeraars wordt niet in het overzicht bij BKR meegenomen. Dit omdat deze achterstanden al genoteerd worden bij de desbetreffende instanties waar jij de betalingsachterstand hebt staan.