Een Customer Due Diligence (CDD) analist houdt zich bezig met het onderzoeken van nieuwe en bestaande klanten. De CDD analist is een belangrijke functie binnen banken en verzekeringen. Maar wat moet je allemaal kunnen?

Wat is een CDD Analist?

Een CDD analist is een belangrijke schakel in het proces van klantonderzoek. Deze functie houdt zich bezig met de identificatie, verificatie en evaluatie van (potentiële) klanten. Dit doet de analist door gebruik te maken van verschillende bronnen, zoals openbare databanken, social media en financiële gegevens.

De CDD analist draagt er binnen een organisatie dus aan bij dat er goed onderzoek wordt gedaan naar klanten. Dit is belangrijk, omdat er zo risico’s worden afgewogen en beoordeeld. Zo kan een organisatie besluiten om (nog) niet met iemand in zee te gaan.

Wat doet een CDD Analist?

Het takenpakket van een CDD Analist is vrij uitgebreid, daar de onderzoeken doorgaans grondig zijn en inhoudelijk en qua type klant uiteen kunnen lopen. Voor het gemak hebben we toch een selectie proberen te maken van de activiteiten die je hoogstwaarschijnlijk tegen zult komen:

  • Poortwachter zijn van de bank
  • In kaart brengen van het klantbeeld
  • Onderzoek doen en verslagen hiervan documenteren in banksystemen
  • Sparringpartner van het managementteam
  • Kennissessies organiseren

De meest belangrijke functie is misschien wel die van poortwachter van de bank. Dit is omdat de CDD analist de eerste is die nieuwe klanten ontvangt en zal moeten beoordelen. Er wordt van je verwacht dat je snel kan schakelen, omdat er vaak tijdsdruk is met het aanvragen van leningen of andere financieringen.

Het organiseren van kennissessies is misschien wel een onderschatte taak. Het overdragen van kennis is tegenwoordig enorm belangrijk. Je creeërt draagvlak voor jouw activiteiten en je collega’s worden beter in staat hun werk te doen.

CDD Analist worden?

Ga jij binnenkort aan de slag als CDD analist of overweeg je om dit te gaan doen? Wij hebben een aantal tips voor je:

  • Start met een goede opleiding
  • Neem de tijd voor je sollicitatieprocedure
  • Wees niet bang om ervaring op te doen in het buitenland

Ben jij klaar voor de uitdaging?

Als je gaat solliciteren voor een functie als CDD analist, is het belangrijk dat je aantoont dat je de juiste kwalificaties hebt. Een goede opleiding is hierbij een must. Maar neem ook de tijd voor je sollicitatieprocedure. Als je snel door de procedure heen wilt, kan dit ten koste gaan van je salaris. Wees ook niet bang om ervaring op te doen in het buitenland. Dit zal je CV alleen maar versterken en zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen. Ben jij klaar voor de uitdaging?