Soms zijn er tijden dat er extra geld nodig is. Denk hierbij aan een verbouwing, de aanschaf van een auto of andere belangrijke zaken. Hiervoor is lenen op maat in het leven geroepen. Door deze vorm van lenen houdt men rekening met je persoonlijke situatie zodat maatwerk ontstaat. Het gehele leenbedrag ontvang je in 1 keer op je rekening, vervolgens los je elke maand een vast bedrag inclusief rente af.

Hoe gaat de aanvraag van een lening in zijn werk?

De maximale leeftijd om een lening aan te vragen ligt tussen de 60 en 75 jaar. In deze leeftijd wordt dit ook wel seniorenlening genoemd. Dit verschilt per aanbieder en kun je eenvoudig navragen. Het proces duurt doorgaans niet lang, hooguit enkele dagen echter dit verschilt per aanbieder. Je vraagt eerst een vrijblijvende offerte aan voor het lenen op maat en deze wordt door de aanbieder nagekeken. Na het akkoord van de kredietverstrekker ontvang je de offerte en wordt er gevraagd of je akkoord gaat met de aangeboden offerte. Deze kun je vervolgens ondertekenen inclusief de gevraagde documenten. Als dit gehele proces goed is verlopen krijg je het bedrag binnen korte tijd op je rekening.

De hoogte van de rente

Zodra je een lening gaat afsluiten komt hier rente bij kijken. Als je gaat voor een persoonlijke lening geldt een vaste rente en bij een doorlopend krediet wordt een variabele rente ingezet. Aangeraden wordt om niet meer te lenen dan je nodig hebt om problemen te voorkomen. De hoogte van de rente is verschillend bij iedere aanbieder. Laat je hierover vooraf goed informeren.

De looptijd van lenen op maat

Bij een persoonlijke lening is vaak sprake van een vaste looptijd. De looptijd van een persoonlijke lening ligt vaak tussen de 6 en 180 maanden. Tussentijds mag je extra aflossen indien mogelijk, waardoor de looptijd van de lening korter wordt. Vaak wordt geadviseerd om te kiezen voor een lening met een korte looptijd zodat de maandlasten lager uitvallen en betaalbaarder worden. De looptijd die het beste voor je is hangt af van je persoonlijke situatie.

Een lening vervroegd aflossen

Gelukkig kan je tegenwoordig vervroegd aflossen. Hiervoor worden meestal geen extra kosten voor in rekening gebracht, echter dien je dit eerst te controleren bij de kredietverstrekker. Bij het kopen van een auto op afbetaling of een autolening is vervroegd terugbetalen niet altijd geheel gratis. Het pluspunt van vervroegd aflossen ligt hem in het feit dat je geld bespaart. Stel je betaalt de lening in 1 keer terug dan hoef je geen rente en geen aflossing meer te betalen.